Yleisesti esitettyjä kysymyksiä

Robotin fyysinen hahmo tekee kommunikoinnista luonnollisempaa ja hauskempaa kuin pelkän tabletin kanssa keskustelu. 

Tutkimusten mukaan keskustelu lievästikkin ihmishahmoisen laitteen kanssa muuttaa tapaa kommunikoida verrattuna fyysisesti neutraaliin tietokoneeseen. Luonnollisesti keskustelu ihmisen kanssa on paras tapa opetella kommunikointia mutta aina ei ole mahdollisuutta kahden keskiseen harjoitteluun.

Tällöin puhekäyttöliittymällä varustettu robotti antaa monipuolisemman tavan harjoitella kommunikointia, ääntämistä ja kuullunymmärtämistä kuin useimmat e-kirjat.   

Tutkimusten mukaan ulkonäöltään liian ihmismäisiä robotteja pidetään monesti hieman outoina tai pelottavina ja siitä syystä olemme muotoilleet robotin selkeästi ihmisestä erottuvaksi mutta kuitenkin ihmismäisiä piirteitä omaavaksi. Tämän tyyppisen hahmon on todettu luovan ystävällisen, luottamuksellisen ja empatiaa korostavan  tunnelman mikä auttaa osaltaan oppimistilanteessa.

OVO kyselee kysymyksiä ja oppilaat vastaavat sanomalla vastauksen ääneen. Robotin käyttö ei vaadi erityistä osaamista vaan lapsi voi käyttää sitä itsenäisesti pienen opastuksen jälkeen.

Harjoittelu aloitetaan esittäytymällä robotille. Kertomalla oma nimi robotti tietää ja muistaa kenen kanssa harjoitellaan.

Tämän jälkeen valitaan haluttu harjoite valikosta ja vastaillaan robotin esittämiin kysymyksiin.

Tekoälyä hyödyntävän puhekäyttöliittymän avulla OVObot tunnistaa puhetta ja opettaa lausumaan vieraita kieliä oikein.

Robotin toiminta perustuu automaattiseen puheentunnistukseen (ASR) ja luonnollisen kielen ymmärrykseen (NLP/NLU).

 • OVObots auttaa pienempiä oppijoita suomeksi peruskasitteiden, kellonaikojen ja matematiikan oppimisessa.
 • isompia OVObot auttaa kielten opiskelussa. Oikeassa ääntämyksessä ja kuullun ymmärryksessä sekä sanasto- että keskusteluharjoitteissa 
 • OVO auttaa lausumaan oikein ja selkeästi
 • selkeiden vastausten muodostamisessa 
 • se auttaa keskustelutaitojen oppimisessa. Pitää kuunnella mitä toinen sanoo, miettiä vastaus ja vastata omalla vuorollaan. Päällepuhumisesta ei ole hyötyä eikä se ole hyvää käytöstä.
 • OVObot auttaa testaamaan jo opittuja taitoja verbaalisesti ja auttaa opettajaa tiedostamaan miten oppijat edistyy eri osa-alueilla.  
 • Opettajan web-sivu auttaa seuraamaan edistymistä ja kiinnittämään huomiota mahdollisiin ongelma-alueisiin. 
 • OVObotin kanssa hiljaisimmatkin oppilaat pääsevät ääneen ja  harjoittelemaan oikeaoppista lausumista.
 • OVObot mukautuu oppijan omaan taitotasoon ja kysyy kysymyksiä juuri niistä asioista mitkä olisi hyvä seuraavaksi oppia.
 • robotti antaa myös palautteen jokaisen vastauksen jälkeen. Näin oppija pystyy hahmottamaan omaa editymistään.  
 • robotit eivät ole erehtymättömiä, joten harjoittelu ja annettu palaute auttaa myös kyseenalaistamaan ja oppimaan kriittistä ajattelua. Lapsetkin usein huomaavat jos sanoivat oikean vastauksen mutta robotti kuulee tai tunnistaa vastauksen väärin. Tämä osaltaan auttaa oppimaan, sillä oppija joutuu välillä miettimään antamaansa vastausta ja siihen saamaansa palautetta. 
 • Robotin avulla oppija kuulee selkeää ja täydellistä ääntämystä jopa halutulla murretyypillä. Näin voidaan harjoitella vaikka brittienglannin ja intianenglannin eroja. Savo ja Rauma ei valitettavasti ole vielä valikoimissa mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo 😉

OVObotin käyttö ei vaadi erityistä osaamista, vaan pienempikin oppija voi käyttää sitä itsenäisesti pienen opastuksen jälkeen.

Opettajaltakaan ei vaadita erityisiä tietotekniikan taitoja. Halutessaan kysymyksiä on helppo muokata opettajan web-sivuilla

Käyttöön ottaessa tulee OVObottiin vaihtaa halutun verkon WiFi-salasana tai kytkeä robotti verkkokaapelilla paikalliseen verkkoon.  Asetuksista löydät lisätietoja kohdasta “käyttöönotto”.     

Robotin kysymyksiä on helppo muokata ja niiden vaikeustasoja voi muuttaa.

Kysymyksiä pääsee muuttamaan opettajan hallintapaneelisssa

Oppijoiden edistymistä voi seurata opettajan hallintapaneelista.

Suoritukset-taulukosta näkee millä tasolla oppilaat on eri tehtävissä. 

Harjoittelu aloitetaan painamalla isoa sinistä GO-nappia robotin näytöllä. OVObot kysyy nimeä, jotta tietää ja muistaa keneltä kysymyksiä kysyy.

Robotti vertaa sanottua nimeä opettajan hallintapaneelissa olevaan nimeen ja jos sanottu nimi löytyy oppilaslistasta niin pääset testaamaan taitojasi.

Opettajan hallintapaneelissa olevasta oppilasluettelosta näkee minkä nimiset oppilaat OVObot tunnistaa esittäydyttäessä. Opettaja voi tarvittaesa lisätä tai poistaa nimiä.  

Opetussisältönä on peruskäsitteet, kellonajat, matematiikka sekä sanasto- ja keskusteluharjoitteita.

Omalla kielellä harjoitteet sopivat 5-10 vuotiaille ja vieraalla kielelllä myös vanhemmille osana kielenopiskelua.

Jos vastaus ei löytynyt valmiista kysymyksistä, niin ole hyvä ja ota yhteyttä. Contact Us